viernes, 27 de noviembre de 2015

Carrers d'oficis


CARRERS D'OFICIS

  • CARRER DELS TAPERS
La producció de suro i fabricació de taps va ser  una de les principals activitats econòmiques de Tordera entre els segles XIX i principi del XX. El sector registra una evolució constant, que arribà a obrir una trentena de tallers, fins que l’any 1914, que va ser la Primera Guerra Mundial va aturar les exportacions i molts van haver de tancar les portes. Joaquim Barceló Matas va ser el primer  taper després de la Primera Guerra Mundial, que va pdurar fins després de la Guerra Civil .
Screenshot 2015-11-27 at 11.59.24.png


  • CARRER DE LES CREUS
El carrer de les creus arriba fins la plaça de les Cols
A dalt del carrer de les Creus, es veia can Bosqueta, seguit de la sastreria Pous i de ca les Gitanes. Situats ja a la plaça de les Cols, s’observava el forn de pa de la família Aleña, conegut com a can Renovau.  
Screenshot 2015-11-27 at 11.55.00.png


  • CARRER DELS FERRERS:
L’ofici de ferrer ha estat un dels treballs més antics i de més tradició a Tordera. El carrer Ferrers és un dels més antics de la vila i porta aquest nom justament perquè entre els segles XVI i XVIII se’n detecten entre set i deu per centúria. En Lluís Puig Bagó, provinent d’una antiga i extens grup de ferrers, va ser el darrer que va exercir l’ofici en aquesta ferreria Can Sopes, a finals de la dècada dels seixanta.



  • CARRER DE LES ESPASES
La primera escola nacional de noies estava situada en el carrer de les Espases, en una casa llogada per l’Ajuntament. Les Germanes Carmelites, instal·lades a Tordera des del 1879, també tenien una escola de noies inicialment ubicada al carrer Ciutadans.
 
Screenshot 2015-11-13 at 11.57.49.png

   
CARRER DELS CARBONERS 


Cal dir que actualment aquest ofici està extingit, però que durant el segle passat va ser molt popular entre la població d’aquell temps.
El procés de carbonar comprenia les fases de tallada i arreplegada de la llenya, construcció de la pila, encesa, cuita, treta i desembosc.
Els carbones feien campanyes entre novembre i el març i d’urant l’epoca de carboneig s’instal·laven en barraques construïdes per ells mateixos.
Quan el carrer dels tapers acaba la seva ruta comença el carrer dels carbones.



No hay comentarios:

Publicar un comentario